Komentari za tekst "Zakon o Radu"

Komentara
99
Ostavite komentar
Postovani, trenutno sam na trudnickom bolovanju, poslidavac ide u stanje mirovanja zbog godisnjeg odmora jer sam.ja jedina zaposlena te nema ko da obavlja delatnost umesto njega. Sta se desava sa mojom platom u tom slucaju? Porodiljsko mi krece od 10. septembra, posto ce ga doktor otvoriti 45 dana ranije, a moj poslodavac planira da zatvori firmu posle toga, da li to znaci da sam ja samim zatvaranjem firme lisena prava na naknadu od dve godine koja mi sleduje po rodjenju treceg deteta.
Zdravo
Da li je neko upucen da li ostvarunem pravo rada samo u prvoj smeni do detetove treca godine.
Negde sam to procitala pa me zanima posto uskoro pocinjem da radim.
Zna li neko zasto mi nisu dali uput za komisiju nego ostavili kod medicinske sestre u domu zdravlja ? Doktorka je dala da se popuni uput, a on ostao kod sestre da ga ona popuni i nisu mi ga dali, da li on treba da ostane kod njih u domu zdravlja ?
Imam problem, tek sam se zaposlila i saznala da sam u drugom stanju... Da li imam prava na bolovanje? (trudnoća je rizična) u kome mogu da se obratim za informacije?
Zdravo,da li imam pravo na nadoknadu za trudnicko bolovanje,ne radim vec 3 meseca ,a radila sam 6 godina,kome treba da se obratim za to?Hvala
Pozdrav. Trenutno sam u drugom stanju (2 mesec), imam ugovor na određeno vreme, 6 meseci, a kod istog poslodavca sam pune tri godine, i nakon dve godine mi često menja poziciju kako me ne bi prijavio na neodređeno vreme. Trenutni ugovor o redu mi ustiče u oktobru, kada cu biti 5 mesec, što je još rano za porodiljsko odsustvo. Moje pitanje je: da li neko zna da li poslodavac može da mi ne produži Ugovor o radu, i da li imam pravo na plaćeno porodiljsko ako u u 5 mesecu ostanem bez posla. I da je možda pametno u 5 mesecu otvoriti trudničko bolovanje kako bi "primorala" poslodavca da me zadrži u radnom odnosu do porodiljskog odsustva? Hvala mnogo na odgovoru!
Zdravo, da li mozda znate, da li je poslodavac dužan da isplati godisnji odmor, ukoliko se ne iskoristi u zakonskom roku? Trebalo bi od sutra da odem na trudnicko bolovanje, ali nisam mogla da uzmem slobodne dane, pa se plašim da mi godišnji ne propadne. Izvinite, ako nije pitanje za Vas.
imam bebu od 6 meseci i na porodiljskom sam bolovanju. Sluzba koja pripada javnoj upravi se upravo reformise, i najverovatnije cu biti upucena na rad u istu sluzbu ali na udaljenost od oko 50 km. U okviru sadasnje sluzbe, ce se bitno smanjiti broj radnika. Kakva su moja prava, obzirom na to da bih na poslu i van kuce morala da provedem ceo dan, a isto toliko i moje dete bez majke.
Da li suprug ima pravo na plaćeno porodiljsko, za treće dete, isto dve godine, i da li on ima pravo na to ako sam zaposlena-preduzetnik ili nezaposlena-ako zatvorim firmu, ili samo pod posebnim uslovima?
Da li imam pravo na porodjsko bolovanje i odsustvo ako je dete rodjeno u inostranstvu, a uredno sam radila u Srbiji i bila u Srbiji za vreme trudnickog bolovanja? Hvala
Pozdrav svima, supruga je trebala do dana porodjaja da bude 6 meseci i 4 dana u radnom odnosu, a navodno treba 6+1 da bi mogla da ostvari pravo na 100% novcane naknade od drzave. Porodila se 2 meseca pre vremena i sad navodno stice pravo samo na 60% naknade. Da li neko zna nesto o ovome ili je bio u slicnoj situaciji? Hvala svima!
Dobar dan. Pratim Vasu stranu,i dosta toga sam proucila,dosta mi koriste tekstovi,ali imam jedno pitanje..radim na ugovoru o privremeno -povremenim poslovima,koji traju 120 dana u godini..da li ja imam prava na trudnicko i porodiljsko bolovanje?
Zanima me dali ovaj clan 91 koji kaza jedan od roditelja nr moze da radi nocu i prekovremeno bez svoje saglasnosti se odnosi i na maju i na oca ili samo na majku.
Nije mi to malo jasno jedan od roditelja, dali to znaci da drugi moze da radi bez svoje saglasnosti koliko mu narede i nocu, a ujutru treba da bude sa detetom jer majka ide na posao. Hvala
Čao, imaobi jedno pitanje u vezi žene moje. Ona je zaposlena u Podunavlju kao trgovac i to u stalnom radnom odnosu a umedjuvremenu je rodila trece dete i bilaje na porodiljskom 2 god. I sad trenutno koristi godišnji odmor od prošle godine i juče je dobila od poslodavca otkaz i ako je još na bolovanju do 13 .04. 2018 god. Pabi molio ko zna i gde treba dase obratimo i dali može tek tako bez ikakvog objašnjeñja da dobije otkaz a ovamo želimo natalitet?
Radila sam i otisla na trudnicko bolovanje..sve je pocelo ok a zatim su mi isplacene samo 3 trudnicke plate i to je to ..od porodiljskog nista a imam resenje za porodiljsko bolovanje..to je bilo 2015-te..pritom posto je kafic u pitanju firme su se gasile i otvarale nove na kraju sam dobila sporazumni prekid radnog odnosa dok je jos trajalo porodiljsko...resena sam da pokrenem to pitanje i da probam da izvucem sta mi pripada...da li ima nekoga ko je imao iskustva i ko bi mogao da me posavetuje...hvala
Radim 2 godine NE prijavljena .... poslodavac je saznao da sam trudna i sada tek nema nameru da me prijavi... i ako sam se ponudila sama sebi da placam doprinose jer ne vidim drugi nacin da ostvarim pravo na bolovanje... i kome sada da se obratim pored svih zakona o radu o zaposlenim o bolovanjima... i dalje se radi, kako se kome hoce...
Hmm...a ako me poslodavac odjavio i sada nece da me prijavi jer je sazbao da sam trudna... sta onda???? Zemljo Srbijo......
Cak i 30 dana nakon otkaza moze da se prijavi trudnoca i da se ode na bolovanje. Ne moze se dobiti otkaz ako ste trudni.
Da li je bolovanje nakog spontanog placeno ili ne?
Radim u skoli i otisla sam na bolovanje sa 100% plate ali sam u medjuvremenu proglasena tehnoloskim viskom za 50%. Zanima me da li plata moze da se smanji za taj procenat, posto su mi rekli da od 1. septembra nemam procenat i mogu da primam samo onoliko plate za koliko sam rasporedjena.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »