Komentari za tekst "Društvene mreže: Roditelji, koliko fotografija dnevno?"

Komentara
32
Ostavite komentar
Imam bebu 7 meseci nisam ni jednu sliku nigde stavila na drustvene mreze,niti planiram.Ne znam zasto roditelji imaju potrebu da stavljaju svaki dan po 5 slika,cemu to?Kad vidim sve te slike pitam se gde ide ovaj svet.
Ja sam ranije ovavljivala fotofrafije djece, ali au odavno vec albumi zakljucani, i mogu ih vidjeti samo ja. Na instagramu ako ne mogu danodolim i bas moram da objavim fotogradiju djece, zadrzim je par sati i onda je arhiviram, meni ostane tu da je imam, a niko je ne vidi.
Iako volim djecu i imam troje i cetvrto na putu, mislim da i u objavljivanju (ukoliko se za to odlucite) treba imati mjeru, jer imam prijatelja koji izbace po 10 slika bebe dnevno, i to me stvarno smara, kao da niko drugi nema djecu
Jedna slika nedeljno je neki maksimum. Ja ne stavljam ni toliko.
Ja razumem i podrzavam obe strane, ali ja se vodim mislju “Sta koga briga sta ja objavljujem?”. To je moj licni profil, moje dete, moja porodica, moj izraz...Ako cu da postavim 34 fotografije svog deteta danas, pa sta? Sta to koga briga? Imam bebu od 3 meseca, milion njegovih forografija u telefonu i bar pola na drustvenim mrezama, moja stvar, kome smeta neka me “otprati” ili “izbaci iz prijatelja”. Toliko od mene, drage mame uzivajte sa svojom decom i radite sta vam volja. ❤️
Pozdrav,
Mislim da svako ima pravo da radi sta god zeli sa slikama svog deteta, ali nije "opravdanje" da ih postavljas kako bi tvoji bliznji videli koji su daleko... Postoji mnogo drugih nacina da im posaljes slike, ne mora da se objavljuju na drustvenim mrezama.. Ali svakako, svako ima svoj stav i svoje misljenje o tome :)
Pozdrav. :)
Suprug i ja smo mladi roditelji, i bili smo dosta aktivni na drustvemim mrezama. Obozavam da fotografisem, uvek sam objavljivala mnooogo svojih slika, slika da suprugom, prijateljima, iz izlazaka, druzenja. Dok se nismo ostvarili kao roditelji, dok nismo o tome ni razmisljali, nikad mii nisu bili jasni roditelji koji svaku sitnicu svoje male bebice moraju da podele na drustvemim mrezama. Prvo kupanje, svako kupanje, prvu kasicu, svaku odevnu kombinaciju. To je po meni neka intima, koja usrecuje roditelje, i ne treba da se deli sa nekim manje vaznim ljudima u vasem zivotu. Bebcima nije mesto u virtuelnom svetu.
Posle dosta vremena, ostvarila sam se kao majka. Mlada sam i presrecna sa svojom bebicom. Svaki dan ga slikam, on kao da pozira, uvek je obucen kao manekencic, on je nas svet. Ali nijedna slika nije zavrsila na drustvenim mrezama, jer sam ostala verna sebi. To je virtuelni svet, i to treba i da ostane. Mi, u nasa cetiri zida puna ljubavi, uzivamo sa nasom bebom, i mislim da to ne treba da se povlaci po drustvenim mrezama.
Smatram da je izbacivanje slika na drustvenim mrezama (bilo svojih ili djetetovih) cista zavisnos od koje se, kao i od svakog poroka tesko odvici. Imala sam nalog na Fb i kada sam shvatila da mi donosi samo stres i nervozu, ugasila sam nalog. Instagram imam vec nekoliko godina, sa svega nekoliko slika sa suprugom. Bebu ne postavljam, ne iz razloga sto se plasim njegove sigurnosti vec iskljucivo jer smatram da niko moju bebu ne moze vidjeti ocima kakvim je ja vidim i nikome ta slika nece priciniti zadovoljstvo kao meni. Ne zelim da mi iko analizira bebu i vec od rodjenja da je izlozim raznoraznim komentarima. Sa porodicom i prijateljima stalno razmjenjujem slike i samo njihove reakcije me iskreno i interesuju.
Ja sam izbrisala svoj prvi facebook profil pre rođenja prve ćerke (jer mi se smučio virtualni svet). Međutim vaspitačice na face-u objavljuju obaveštenja i slike (u zaštićenoj grupi kojoj samo mi roditelji određenog razreda pripadamo). Tako da sam pre par meseci ponovo napravila nalog, stavila svoju profilnu sliku i jednu sliku na kojoj smo moj suprug, naše troje dece i ja. I moje slike niko ne može da vidi sem poznanika koje ja odabiram, ali me na primer baš nervira kad određeni prijatelj/ica stavi sliku na kojoj se nalazi moje dete bez pitanja... Zaista više ne postoje nikakva pravila, i intimnost dobija neku potpuno drugačiju dimenziju i ne sviđa mi se kuda ovo vodi iskreno😠 A npr drugovima koji su u inostranstvu pošaljem sliku viberom, messengerom, whatsappom i komuniciramo , facebook ili instagram meni lično ne ostavlja utisak kao da komuniciram sa nekim. Drugo je kad nazovem nekog na viberu i pričam sa tom osobom, ili se eventualno dopisujem....
Imam ćerkicu od 2.5 godine i nijednu sliku do sad nismo objavili ni suprug ni ja ni na jednoj društvenoj mreži. Uživamo u njenom odrastanju a svi naši prijatelji znaju kako izgleda i imaju poneku njenu sliku. Kakvo je zadovoljstvo postaviti fotografiju koju će na mreži pogledati, šerovati ili sačuvati ko zna ko? Mislite da su vam profili sigurni? Sutra kad odraste, ako bude želela neka sama otvori fejs ili Instagram i neka postavlja šta smatra da treba. A njenih slika imamo jako puno, složenih u par velikih albuma koji su zabeležili jedan delić odrastanja od kolevke pa do malecne devojčice.
iskreno, nisam uopste za objavljivanje fotografija malisana na drustvenim mrezama, moze u roditeljstvu da se uziva i bez drustvenih mreza. ljubi su izgubili pojam o stvarnosti uz drustvene mreze! i svi imaju stav da ako nesto nisi odjavio kao da se nije ni desilo! to je sve postalo sastavni deo zivota!
O ovoj temi mogu da pricam do prekosutra....Tacnije sa vecinom se ne bih slozila.Sto se tice bezbednosti moje dece smo zaduzeni iskljucivo moj suprug i ja,tako da im nikako ne bi mogao niko nista.Nas zivot je usresredjen na njih,rado izbacujemo slike sa decom .Naravno ne onakve kakve su slikali nas :) ponosni smo na njih i zelimo da ih svi vide.Nama je bolesno kada: postave sliku svog deteta i zalepe mu majmuna,krug u boji na lice praveci od deteta rugobu,ne izbacuju sliku, jer toboze ima "zlih ociju,jezika" ....i jos bezbroj gluposti....Polazim od sebe nikome ne zelim zlo i zlu se ne nadam,prijatelje na drustvenim mrezama biramo sami.Procitala sam,neko je napisao da tipa ne treba izbacivati bebine slike kako bi se saosecali sa onima koji ih nemaju....opet gluposttt...Mi smo se dugo borili sa sterilitetom i hvala Bogu dobili decu.Nikada nismo bili zavidni, bilo nam je drago, kad god smo videli prijatelje,rodjake i dr. da su se ostvarili kao roditelji.Svi su znali za nas problem i upucivali nas na lekare,kao i mi kad god bi culi da neko ima isti problem.Tako da....potpuno podrzavam osobe koje poput nas izbacuju slike svoje dece.Volite i ponosite se njima oni su nas zivot oko njih i treba sve da se vrti.
Hvala Bogu...Ko nece da koristi fb neka koristi viber, obicne poruke, fiksni telefon u krajnjem slucaju. Ali mnoge mame vole da sve isprate i kometarisu, to pouzdano znam a svoju decu ne kace na drustv.mreze. 21.vek je, necete dete tako zastititi, mislim da svi znamo kako se dete cuva i stiti. Malo "tripujete" kad moram tako da kazem. A isto tako mrzim kad stavite "pola deteta", kao hocu da vidite stajling ali ne i facu, ili sta???
U potpunosti se slazem sa vama ☺ i mi imamo bebu od nepumih mesec dana i dosta slika i na fb i na instagramu. Ne razumem oaobe koje slikaju bebu od vrata pa na dole itd. Za bezbednost svog deteta smo mi sami zaduzeni.
Slazem se. Jos gore mi je kad mama neka ispozira a kao detetu zalepi taj neki stiker na glavu...U fazonu "HOLIVUD". Pa onda slede komentari tipa, jao bas smo slatki... 😣
A tek urok preko FB...Ajoj...Pa i uzivo moze do toga doci verovatno onom ko u to veruje.
To su one iste mame koje misle da je dojenje zakon, nista pre 6og meseca osim mleka, ne sok ni slucajno, to su mame koje zive po propisima Svetske zdr.organizacije i koje se groze kad cuju pojam kravlje mleko...
Dete nece tako zastititi sigurno, mama i tata su ti koji treba da stite 24 h a Fb i instagram zato i sluze...Tacno se iznerviram od tako nekih stavova!
Koristim apsolutno sve društvene mreže mnogo duže nego što sam majka, ali ni jednu njenu sliku nisam postavila na Fb-u. Jednostavno nikada nisam imala želju za tim. Čini mi se da je tu želju u korenu ubilo to što su skoro sve društvene mreže preplavljene slikama beba i dece,a neka intima treba da se sačuva. Mada sam bila kritikovana što ne objavljujem njene slike jer "Bože pa to je normalno i to svi rade,što ti moraš da budeš izuzetak" ipak nisam za godinu i po dana objavila ni jednu sliku .
Instagram zato i sluzi a i fejs se sveo na ubacivanje i lajkovanje slika. U svakom slucaju mi je draze da vidim sliku bebice ili deteta umesto mame "pozerke". 😊

Vi birate prijatelje na drustvenim mrezama...
Imam dva djecaka,od skoro tri godine i od godinu dana..Posto ja nemam drustvene mreze spasila sam se zelje da izbacujem fotografije a i zavisnosti od lajkova..Ne mora niko da mi lajkuje i komentarise dijete da bih ja znala koliko je ono lijepo,dobro,napredno,itd..Suprug ponekad objavi njihove slike, ali sa ledja ,u slucaju da zeli da podijeli neku lijepu fotografiju prirode ili nekog momenta..Moj otac je jednom izbacio starijeg sina na facebook,i odmah smo mu trazili da ukloni..Doslo je vrijeme takvo nazalost da ne znas iza kog ugla vreba zlo tako da ih treba covjek zastiti koliko god moze..A uvijek su tu viber,whatsapp,skype ako zelim nekome da pokazem djecu..
Imam sina od šest nedelja i kao i svaka majka, moje dete je najslađe i najljepše na svetu. Njegove slike nema na društvenim mrežama iz razloga što internet nije bezbedan pa svaki potencijalno bolestan um može da je zloupotrebi. Ko želi, može doći i gledati mog sina do mile volje, a kada on bude bio u godinama da sam odlučuje, neka stavlja šta želi. Najjadnije mi je postavljanje slika ultra zvučnog pregleda. Nedostaje samo snimak pravljenja bebe.
ja sam protiv toga nije sliku u trudnoci a i sada kada mi bebica ima skoro 3 meseca nisam postavila na drustvene mreze jer veliki sam protivnik tome imam tonu slika gde se smeska spava pravi grimase ali ja uzivam u njima i saljem islljucivo rodbini ali da ne objavi
Smatram da društvene mreže nisu mesto gde treba objavljivati slike beba i dece zbog njihove bezbednosti. Takodje smatram da ne treba slike dece slati prijateljima na viber/whatsapp jer ne znate kome ce oni te slike dalje proslediti.
Koliko je šetalica škodljiva eto kad je u Kanadi zabranjena da se prodaje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »