Komentari za tekst "Da li su trudnice u Srbiji zakonom zaštićene od otkaza?"

Komentara
22
Ostavite komentar
Zdravo, da li mozda znate kako je kad je trudnica strani drzavljanin i joj istece ugovor dok je na porodiljskom?
Hvala u napred
trenutno sam na trudnickom, posto vlasnica ide na godisnji odmor i nema koga da ostavi da radi, ona ce firmu staviti u stanje mirovanja, da li ce uticati na moje bolovanje to sto je firma u mirovanju u tom periodu, s obzirom da meni komisija otvara porodiljsko bolivanje za mesec i po dana? uz to firma ce se po mom odlasku na porodiljsko u potpunosti zatvoriti, a meni je ovo treca trudnoca, da li to znaci da ja ostvarujem pravo samo na porodiljsko odsustvo od tri meseca ili cu ipak imati i odsustvo od dve godine koje mi svakako sleduje za negu deteta.Mislim da nije uredu da ostanem bez primanja, jer ja ne mogu nikoga da nateram da obavlja delatnost dok sam ja na bolovanju. sta se dogadja u tom slucaju.
To je lepo, ali ako je zena radila svega dva meseca, npr. koliku onda ona platu da ocekuje ako se racuna i dalje prosek od 18 meseci? Ili i tu ima nekih novina za koje ja ne znam??
Da li se nekoj ženi desilo da je ostala trudna dok je na ugovoru zamena za osobu koja je na bolovanju? Koja je onda procedura j
Niste u pravu. Kao i obicno postoje "rupe" u zakonu. Dobila sam otkaz tokom 5 meseca na porodiljskom odsustvu. Resio direktor da trajno zatvori posao,a ja automatski ostadoh bez posla. Zakonski niko,ni on ni drzava nisu krivci,pa samim tim nemate koga da tuzite. Pojeo vuk magarca narednih 7 meseci,niti novca od zakonski obezbedjenih sredstava iz budzeta,niti mogucnostj za.zaposlenjem ☝️
Poštovani dobar dan,

Prema kom članu Zakona o radu se navodi način i kada i kako treba obavestiti poslodavca o drugom stanju?

Srdačan pozdrav,

Milica
Ugovor o radu mi je prestao 14.7.2020. saznala sam da sam u drugom stanju nedavno i još nisam otišla kod ginekologa. Dakle, prošlo je 30 dana od otkaza a da nisam obavestila poslodavca o trudnoći. Da li postoji mogućnost da od tog poslodavca dobijem trudničko bolovanje? Unapred hvala
Mene zanima,da li poslodavac moze da mi da otkaz,jer bih trebala u julu da se vratim sa porodiljskog,a ponovo sam trudna?
Mene to zanima.
molim vas odgovor
radim u jednoj firmi vec mesec dana /01-31.03.2020./ ,u medjuvremenu sam potpisala ugovor na jos mesec dana tj do 30.04. 2020./01-30.04/
u medjuvremenu sam ostala trudna,1 mesec..
da li imam pravo na trudnicko,porodiljsko?
koja visina primanja bi bila ?
i da li bih mogla da se vratim tj da li imam pravo da na posao kod istog poslodavca posle trudnickog,porodiljskog?
u slucaju prekida trudnoce,koja su moja prava u vezi povratka na isti posao?
hvala vam unapred
Postovani, imam jedno pitanje...
Radila sam u privatnoj firmi mesec ipo dana, nakon cega sam otvorila trudnicko bolovanje, na kojem sam od 13.januara ove godine.Sada sam za koji dan sedmi mesec trudnoce, porodiljsko bih mogla otvoriti 20.maja...
Medjutim danas me zove gazdarica i kaze da zatvara firmu, cime mi je resenje o otkazu vec otkucano pa da potpisem..
Da li mogu nesto da preduzmem po tom pitanju, i da li sme sada u vanrednoj situaciji da me otpusti?
Unapred zahvalna!
Ja sam prijavljena vec 13god i trenutno sam na porodiljskom za trece dete 2god,ali gazda je pre tri dana zatvorio radnju na privremeno i time je odjavio I mene i koleginicu (potpisala sam raskid ugovora) da li cu sad izgubiti porodiljsko? Ima li ko iskustva sa tim?
Hvala unapred.
Ostala sam u drugom stanju, kada sam rekla gazdi i kada sam mu dala potvrdu, on mi je reko da će za 3 meseca promeniti ime firme i da ja neću imati nikakva primanja, da me neće prijaviti na to drugo ime firme, na koje će ostale radnice biti prijavljene sem mene. Je l' neko zna da li je to moguće i da li to sme da uradi?
Trenutno se nalazim u inostranstvu radila sam u drzavnoj firmi i na neplacenom sam odsustvu.Termin porodjaja je i vreme kad treba da se vratim na posao.Pitala sam mogu li da otvorim bolovanje rekli su da moram da se javim na posao da bi mi overili knjizicu i otvorim bolovanje.Ja nisam u mogucnosti da putujem jer sam u devetom mesecu.Mogu li da mi daju otkaz ili ipak mogu da mi izadju u susret i daju da samo posaljem dokumentaciju i otvorim bolovanje.
Da li imam prava na tužbu posle tri meseca od otkaza, nisam znala da sam u drugom stanju, a nedelja trudnoće je pre nego sto sam dobila otkaz? Dobila sam otkaz u trudnoći, a nisam znala da sam trudna.
Veoma je ruzno napakostiti nekome na taj nacin. Jer se tuzbom ne placa samo vama plata vec i ko zna kakve kazne. Budimo ljudi malo. Nadjite nekog prijatelja sto drzi firmu i nek vas prijavi i odmah uzmite bolovanje. Dokle ide ljudski um. Strasno.
Šta ako poslodavac daje trudnici otkaz kao tehnološki višak (poslodovac još nije upoznat sa trudnoćom)? i Druga varijanata, poslodavac trudnici daje otkaz kao tehnološki višak, a upoznat sa trudnoćom, iako nisu još dostavljeni dokazi o trudnoći?
Sta u slucaju, kada imam ugovor na neodredjeno, od prvog dana prijave, i kada sam poslodavcu dala doznake, otvorila trudnicko, on mi je rekao da se ne nadam povratku firmi, kada mi istekne porodiljsko i nega deteta?! Koja su moja prava, da li sam zasticena na neki nacin os otkaza po povratku na posao, sta mi je ciniti?
Pošto će Vas poslodavac verovatno proglasiti nekom vrstom tehnološkog viška, ako ste radili 12 meseci možete se javiti kod Nacionalne službe za zapošljavanje radi novčane nadoknade.
Trazi drugi posao, nema tu sta da se uradi, nazalost.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »