Komentari za tekst "Invazivne intervencije u trudnoći: Rizici i prednosti amniocenteze, biopsije horiona i kordocenteze"

Komentara
43
Ostavite komentar
Pozdrav, trenutno sam u 33. nedelji trudnoce. U 25. nedelji smo se preselili u SAD i na klinici koja mi sada vofi trudnocu su mi predlozili da uradim neinvazivni genetski test kao sto je kod nas Nifty. Iako nisam htjela da se opterecujem testovima i u Bosni sam uradila samo dabl test u 16 nedelji koji je bio uredan ipak sam na njihov nagovor pristala zbog godina (40 godina). Ovo mi je druga trudnoca, prva je bila uredna u svakom smislu.
Znaci uzeli su krv na analizu u 31. nedelji, a to se inace radi u 12. Nakon 15 dana su mi saopstili da su sve trizomije uredne, ali da beba ima 47 hromozoma, i da djecak ima na hromozomu koji odredjuje pol ima dupli y. Dr koja je geneticar mi je rekla da to moze biti do uzorka koji je uzrt u previsokoj trudnoci i da jednostavno ima "viska materijala". Test ce ponoviti kada se beba rodi iz krvi pupcanika. Koliko god se do sad nisam opterecivala niti mislila da nesto moze krenuti po zlu zbog godina roditelja, ova situacija mi je sada bas stresna. Odmah sam krenula da surfam po netu i skupljam informacije o posljedicama tog poremecaja umjesto da se radujem bebi koju toliko zelimo.
Bila bih zahvalna, ako je neko imao bar slicno iskustvo da ga podijeli sa mnom.
Moja majka kaze da je ona bila 2 puta kod ginekologa za vreme trudnoce jednom na pocetku trudnoce i onda pred kraj.. rodila je prvo decaka a posle 2godine mene.. bez testova i ko zna kakvih stvari..
To je bilo pre 20-30 godina, sada smo napredovali.
Pozz meni doktor jos u vezi ovog testa nije rekao nista.. ne bih htela da idem posto kako cujem je bolno i rizicno a i poprilicno skupo... nadam se da ce na sledecem pregledu biyi sve ok i da necu morati raditi ni jedan ovaj test..
Mene je dr danas uputio na biopsiju cupica jer je debljina vratnog nabora bebe 3.13mm a on kaze da to ne valja... Uzasno sam zabrinuta, i molim da mi neko kaze koliko dugo se cekaju nalazi i sta raditi ako nisu dobri??!!! Hvala
ivana, hvala na odgovoru, sa nestrpljenjem cekam rezultate.. Drago mi je da su tvoji rezultati bili dobri. Hvala puno, sve najbolje!!!
ja sam radila biopsiju cupica,rezultat sam dobila za dva dana... ako nije u redu rezultat onda ili ides na abortus ili radis posle kasnije amniocintezu ako hoces ili odlucis da rodis to je na tebi zaista...ali ne moze da bude pogresan test, meni je bio ok a rezultati dabl testa su mi katastrofalne.srecnooo
Danas postoje fenomenalni neinvazivni prenatalni testovi koji sa velikom sigurnoscu potvrdjuju ili iskljucuju hromozomopatije, mislim da je mnogo bolje izdvojiti malo vise novca za to i bez rizika za bebu, neko bockati se kroz pola stomaka.
Juce mi se javio doktor nema nikakvih reultata od cupica. Nije uspeo da uzme uzorak, znaci bacenih 300 evra. Radice mi amnocintezu besplatno za mesec dana. Niko mi nije rekao da i to moze da se desi. Ja ima bolove u stomaku vec drugi dan i mnogo se brinem. Plasim se za bebu. Da li je iko imao slicno iskustvo. Sve sto sam procitala o cupicama do sada je veoma malo, i nepouzdano, rekla bih po svom iskustvu.
Ivana, mozes li meni dati broj te ordinacije, ja sam iz Kragujevca i ne znam da li ovde rade tu analizu?
I ja sam isto radila privatno u beogradu, ordinacija Jurisi [ dimitrija Tucovica 18 ], tu ordinaciju drzi doktor sto radi u narodnom frontu i njegova zena,on je mnogo dobar doktor i super imam iskustva sa njima... Tamo sam radila biopsiju... Katarina ako ti i broj treba ti mi se javi .
Da li neko moze da preporuci ko je najbolji ginekolog koji uzima uzorke za cupice u Bg? Ja sam nosilac genetske bolesti i moram to da radim a jako se plasim ako beba bude ok a da je sa tom intervencijom povredim.
Ivana mnogo hvala. Kod mene biopsija nije uspela ali sam srecna sto cujem da su jos nekome dva puta uzimali i da je normalno da boli stomak. Ja samo lezim vec treci dan i danas me manje boleo stomak pa sam zivnula. Radice mi i amniocintezu za mesec dana i nadam se da ce to sve biti kako treba. Ja sam kod privatnika radila i tek kad su odneli u laboratoriju saznalo se da nisu izvadili nista. Nema veze. Meni je bitno da beba nije pretrpela neko ostecenje. Nama je do bebe mnogo stalo.
Radila sam cupice zbog mnogo loseg rezultata dabl testa.
Ja sam radila cupice, kad se radi intervencija na licu mesta dodje hemicar ko radi to i on kada se izvadi u spric on kaze odmah da li je dovoljno za analizu , a ako nije radi se odmah ponovo uzimanje..bar je kod mene tako bilo,sva sreca pa je odmah bilo dovoljno ... i mene je malo boleo stomak,ali to je normalno ,samo je potrebno da odmaras maksimalno, ja nisam bas odmarala jel imam malo dete ,i dobila sam rezultat posle dva dana, zdrav decko :) ako te nesto zanima ,ako mogu da pomognem tu sam.pozdrav
Juce sam radila biopsiju horionskih resica i doktor me je busio dva puta. Ne zna da li je dobio uopste neku cupicu. Bilo je bolno ali to nije vazno. Sada se sekiram da nije povredio bebu jer je dugo busio i rovao po stomaku. Moram da lezim sedam dana I brinem se da nisam nepotrebno izlagala bebu rizik. Morala sam da radim neki vid prenatalne kontrole jer imam 41 godinu i prvi put u zivotu sam trudna. Ne znam koliko su uopste tacne te statistike da su zene preko 40 godina u rizicnoj dobi jer smo muz i ja potpuno zdravi a ni u porodicama nema nikakve hronicne bolesti. Nismo hteli da cekamo amniocintezu jer se radi kasno i bilo bi nam teze da prekinemo trudnocu. Jel imao neko slicno iskustvo da su ga busily dva puta tokom biopsije horionskih resica?
Ma ja ne verujem sta citam.Sram vas bilo sve koji biraju pol deteta.Dete se isto voli bilo musko ili zensko.Najbitnike je da je zivo i zdravo duhom i telom.A dzaba ti bilo ako je ovog ili onog pola ako nije kako treba..Ja tek sada shvatam na osnovu nekih komentara da su mojih 26 godina zlatne godine i zrelije od bilo kojih zena sa da nazovem iskusnijih 40 ili vise.
Htjela sam da dam svoj komentar na ovu temu ali kad sam procitala kakvi ljudi sve postoje i sta zene sve rade,od muke ne znam ni sta sam htjela reci.Nek im bude kako su zasluzili-eto toliko
Zasto ne napisete bar nesto o novoj metodi putem koje se obicnim vadjenjem krvi majke mogu utvrditi i hromozomski poremecaji, i pol deteta itd. Bar vi - Bebac - treba to da znate, istrazite i objavite!!:))
imam dete sa razvojnim poremecajem od 7 god.sada cekam drugo 9.nedelja trudnoce pa me interesuje da li i kada mogu da odradim neku od ovih analiza i koju da bih videla da li je sve u redu jer se jako plasim da opet ne bude isto,i da li mogu na svoj zahtev to da radim ili samo ako dr smatra da je neohodno?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »