Komentari za tekst "Brutalno iskrena reklama: Ogoljena istina o dojenju, izmlazanju, sisanju"

Komentara
12
Ostavite komentar
Imam dvoje dece i trece na putu. Dojila sam ih 18m. Dojenje je predivna stvar, ali ne postize se lako. Veoma je vazno da se pravilno nauci kako se podstice mleko i da se bude uporan, mnogo je faktora prisutno i sve smo razlicite. Ja bez pumpice nisam mogla da uspostavim laktaciju, nisam imala dovoljno mleka prvih meseci, ali nisam odustala, a posle sam dojila i komsinicinu bebu kad je bio bolestan. Samo elektricna pumpica, nikako rucna, i sve zdrave zene mogu da doje, u pocetku je zaista tesko, ali je posle mnogo lakse i lepse. Taj osecaj privrzenosti, topline, neznosti... 💜
Троје деце од по четири кила, али дојење је најтежа ствар коју сам у животу урадила, и поносна сам на себе због тога, јер порођај буде и прође, а ово стање траје, траје, траје...Мале, а млечне груди, знате о чему причам...
Ja imam troje dece, od tih troje, dvoje je dojeno, starija ćerka 18 meseci, mladja 8.5 meseci I dalje sisa.
Jeste, bilo je problema u početku, bolne grudi, blister, zacepljeni kanali, po celu noć masaža, pumpica, sisanje da razbijem grudve od zacepljenih kanala, nije htela desnu lepo da uhvati, posle nije htela levu, pa se nerviram, poseže za dohranom i udarim se po ruci i kažem MÓZES TI TO! Ne zato što dohrana ne valja, sin je odrastao na njoj, nego jer znam da bih odustala od dojenja.
Mene je iskreno spasio Suncokretov leciton, na levoj bradavici mi se bukvalno svaki dan mesec dana zacepljavali kanali, cerk a ije ni lepo hvatala, zuljala je desnima bradavicu, pa sam te blistere trljala peškirom, tople obloge, posegla za iglom da busim, tražila na internetu kako d a pomognem sebi i nadjem na forum gde žena pominje Suncokretov lecitin I odlučim da kupim.
Žene moje, verujte mi, ja sam se rodila kad sam počela da ga pijem. Pila sam nekih 2 nedelje, mada se od prvog dana videla razlika, zacepljavanja kanala i blistera više nije bilo, nije bilo čak ni blistera od nepravilnog hvatanja dojke, znači problemi ko rukom odneseni!! Ćerka napreduje ne dobro nego I previše dobro!
Najteze je kad vas zdravstveni problemi nateraju da prekinete dojenje koje ste toliko uporno pokusavali da dovedete do toga da svima bude prijatno. E to je tuga i jad. Upravo to prolazim sa detetom koje je zbog mog odlaska i bolnicu ostalo bez mene dan pre svog prvog rodjendana i necu moci da je dojim zbog lekova.
U potpunosti se slažem sa Vama, moj sin je bio nepunih 3 meseca kad sam završila u bolnici i jedva ostala živa.. Zbog jakih antibiotika koje sam pila i narednih 2 meseca morala sam da prekinem dojenje iako su mi u bolnici održavali mleko i pomogli da se grudi ne upale..
Da li ste kasnije dojili? Takodje zbog antibiotika ne dojim bebu od pre par dana, ima 8 meseci. Mleko jos nije stalo. Izmazam po min, dva dva puta dnevno. Hvala.
Ovde jedan tata.
Prvo, zene SVAKA CAST. Prosao sam sa suprugom ovo 2 puta, i sve je tacno.
ALI, uvek postoji ono ali.
Ne mora da bude identicno. Iako vecina stvari ne moze da se izbegne, usled pomesanih osecanja, hormona, brige, pitanja... lista je dugacka.
Ono sto moze da se izbegne je izmlazavanje. Istrazite same, konsultujte se sa laktacijskim sestrama, pogledajte i drugu stranu price.
Ovo je ipak marketinska reklama, i cilj joj je da kaze zeni da je ovo sve moranje, A NIJE, i da ce njihovi proizvodi da pomognu. Neki hoce, a neki i nece.

Moja zena je sa drugim detetom odlucila da se NE izmlazava UOPSTE.
I to joj je najbolja odluka tih dana. Vise spava, odmornija je, sto znaci da nije nervozna, ne pita se da li je dobra mama, da li moze ona to i tako dalje.

I ono sto je najbitnije, mleka ima, beba napreduje odlicno, cak i vise nego prvo dete pre par godina, piski, kaki, raste, lepo spava. Sve suprotno od deteta sa kojim je radila sve kao sto nam ova reklama nametne.

Zato, ne prihvatajte ono sto vam se servira, jer cesto i ne mora da bude tako.
Istrazujte same!

Jos jednom, zene svaka vam cast.
Poz
Slazem se u svemu sa vama osim da ne mora da se izmlaza. Moji kanali si bili preuski, imala sam gomilu cvorica, cerkica nije mogla da povuce jer su mi grudi konstantno bile napete. Pre svakog podoja sam morala da stavljam tople obloge, zatim masaza ( ne znam kako bih to bez supruga), pa izmlazanje i tek onda dojenje. To je trajalo 3 meseca, na svaka 2h. O bolovima necu ni pricati, zapusenim kanalima, po nekoj ragadi.... Ali nisam odustala. I opet bih sve iz pocetka. I znam da ce sada biti lakse jer su kanalici vec malo prosireni.

Ali ne mora biti vako. Moja rodjena sestra ni jedan jedini problem imala nije. Ni ragadu, ni cvorove, ni zapusene kanale.... Kao na filmu!
Nemam nista za dodati,sve se slazem.Izmlazanje je jako stresno,ali iskreno i hocu da vam kazem da ste divan suprug kada u svemu tome ucestvujete i sa svime ste upoznati.Danas je malo takvih muskaraca,svaka vam cast jer vasa supruga ima pravu podrsku zato joj sve to i uspjeva sa takvom lakocom jos pored starijeg djeteta!
Ovaj video je zagrebao po površini. Kratka je forma, ali je jasna poenta.
Mama koja nije prošla probleme sa dojenjem, ne može ni da zamisli koliko krugova pakla se otvara, iznova i iznova...
- od bolova u prvim danima, što grudi, što materice koja se grči i vraća na svoje mesto nakon porođaja
- od neadekvatne ponude, a potražnja je tu, naročito u skokovima u razvoju
- od bolnih bradavica, gljivica (i kod mame i kod bebe)
- od zapušavanja mlečnih kanala i nerazvijenih drugih
- od izmlazanja, pumpicama, ručno, besomučno...
- od upala ka mastitisu, topli tuš/hladan tuš, masaža, obloge, kupisi, kreme, pa u krug
- od čajeva, ishrane, tečnosti, vođenja računa da je mleko hranljivo
- od toga da li je beba popila samo vodeno mleko, a nije stigla do masnog (onog od kog zaista napreduje)
- od muke kada beba neće da prihvati drugu dojku, već hoće samo jednu, pa drugu izmlazate da ne izgubite mleko
- od pakovanja mleka, odlaganja za noć, za dan, za kašice, pisanja datuma, vođenja računa da se ne pokvari, ne istekne...
- od stresa, komplikacija nakon porođaja, prestanka dojenja, gubljenja mleka, sumanutog pokušavanja da se mleko vrati i ponuda poraste, pa još stresa, depresije, pitanja da li je uopšte trebalo da postanem mama itd.
- od okoline koja uvek bolje zna i ima po koji pametni savet
- od "podrške" sa rečima - odustani, ne muči se, tolika deca su odrasla na formuli
- od "podrške" sa rečima - nisi jedina koja je rodila, šta sad tu ti dramiš i kao imaš neki problem sa dojenjem, svašta!

I drage mame, nastavite niz... Zato kažem svakoj novoj mami, koja se ne sretne sa trećinom gore nabrojanog, da je blagoslovena i da uživa u svakom novom podoju!
Konačno da neko prikaže i muke koje dojenje nosi, mada je ovaj video ublažena varijanta. Mnoge žene ne smeju ili ne žele da govore o negativnim stranama dojenja kako ne bi morale da se brane od nerazumevanja drugih ljudi.
potpuno si u pravu,na pocetku posebno,bolno je jako.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »