Komentari za tekst "Istraživanje pokazalo: porodilišta nisu prijatelji žena"

Komentara
67
Ostavite komentar
Narodni front - spc.mr.dr. Dejan V. Pavlovic ! Ja prezadovoljna, iako sam imala iskustvo da sve prolazim zbog spontanog pobacaja u sestom mesecu ... Oni ne vole razmazene zene , i one koje kazu " joj ja ne mogu " ... pa ne znam sta ocekujete , njima 100 njih dnevno isto to kaze! Slusaj, saradjuj na porodjaju , i niko te nece ubiti. Pocni da se deres kao krava, dobices sta zasluzujes. Ns
Pre godinu dana sam se porodila u Visegradskoj. Porodjaj je trajao tri sata. Doktori koji su se zatekli tamo a bila su dva svakih pola sata su dolazili. Iako je bila noc oni su bili ljubazni i cak su se i salili. Babica koja me je poradjala sve mi je objasnila. Na svako pitanje odgovorila. I to bez nervoze. Cak je sutra ujutru kada joj se zavrsila smena dosla da me obidje.
Dva puta u Visegradskoj preziveti pakao je zaista previse za jednu zenu, porodilju...sa sve placanjem doktora a on nije ispostovao dogovor...ne znam sta da kazem..drago mi je za svaku zenu koja je imala iole pristojno iskustvo...zaista ne umem recima da opisem to sto se desava tamo, taj kriminal, ta nreljubaznost babica, taj tarifni sistem koliko se placa, ko dobija koj apartman, sobu, kako ide ta "hijerahija"...Jedan coravi koji radi na prijemu u porodilistu mislim da svoje sadisticke tendencije ispoljava na nesretnim porodiljama namerno grubim pregledom i kasnije kada se porodjaj odvija smeta mu sto porodilje kukaju pa namerno pojacava muziku da ne slusa...Svi se odnose prema porodiljama kao osudjenicima...i to one najgore vrste...kao da ste kriminalac koji je ubio ili silovao neko dete...gledaju vas sa gadjenjem kao bubasvabu nimalo dostojanstva vam ne ostavljaju niti vas uvazavaju kao buducu majku..ne znam sta da kazem...tuga Bozija..
Najstrasnije od svega mi je kad shvatim koliko nismo obavestene. Zene su zahvalne kad izadju iz porodilista jer je eto sve proslo kako treba. Pa pobogu, ne idemo na ratiste pa da se zahvaljujemo sto nas metak nije pogodio! Zdrave smo i prave (vecina) i donosimo iste takve bebe na ovaj svet. Gde se izgubila nasa sposobnost da radjamo? Da li je moguce da danas prakticno svakoj zeni treba neki vid intervencije?! Da li je moguce da smo toliko izgubile vezu sa prirodom i sa sopstvenim telom i da toliko slepo verujemo da su dr ti koji znaju bolje od nas samih sta nam u kom momentu treba? I nece se nista promeniti dok ne progovorimo. Kada bi svaka zena znala sta je u stvari prirodan porodjaj i koja su joj prava, verujem da bi konacno krenuli u pravom smeru.
E draga moja dzabe ja znala da moram da cekam da se telo samo opusti i pripremi i da se otvorim, kad babica i dezurni nisu zeleli da provedu celu noc obilazeci me i nadgledajuci, pa su me za pola sata rucno prstima na silu otvorili, izbusili vodenjak, nalegli na stomak i izgurali bebu, uz secenje i 7 konca. Ta priroda o kojoj ti pricas je mogla da me strefi jedino da sam ostala kuci pa ko moja prababa sama u basti ili u stali da se porodim...
Ja sam imala veliku sreću. Porodila sam se u Užicu i prezadovoljna sam našim Užičkim doktorima i sestrama. Najbolji su. Čak su mi dozvolili da jedem svoju hranu.
Ja mogu samo da dodam za ginekologe u Šapcu da su grozni, neljubazni i prepotentni i da ako im nisi dao pare neće te ni pogledati(iz ličnog iskustva). Sestre su divne. Moje iskustvo sa porodjaja da doktora nisam ni videla, porodila me je babica sama, izvadila mi posteljicu, ocistila kako treba, a doktor je dosao sat vremena posle porodja da me ušuje sa sve cackalicom u ustima!! Toliko o dr primariusu.
Nimalo smesno sto ste napisali ali nisam mogla da se ne smejem komentaru za cakalicu i primarijusu:) Zaista su takvi...
Ja sam se porodila u Šapcu. Nisam imala nikakvu vezu, nikom ništa nisam obećala i sve se završilo za dva sata. Istovremeno smo se porađale nas 3, i ako su babice bile malo unezverene, razumem. Sestre su bile fenomenalne, predusretljive, čiste... A doktori uglavnom kreteni. Žena koja se porađala sa mnom nosila je 3. dete za koje su znali da je krupno (na kraju se rodilo sa skoro 5 kilograma). Doktor je sve vreme urlao na nju: Napni se, luda ženo, udavićeš dete, zar ne znaš da se porodiš! Pa je komentarisao kako smrdi njena sala (imala je alergiju na povdon jod), isponižavao ju je toliko da je i meni bilo neprijatno. Detence se rodilo puno plodove vode, nije disalo, reanimirali su ga. Da je taj doktor barem malo manje nadmen, mogao je razumeti da žena zna da se prodi i da joj je stvarno teško da izgura to dete i da je moguće da je preveliko. Sve moguće komplikacije je imala ta žena, od loše revizije, injekcija, ali srećom, detence je sasvim dobro.
Imam iskustvo sa Narofnim frontom, jedan porodjaj i sada se pripremam za drugi. Naravno, iskustvo jeste neprijatno. Bila sam super raspolozena i super-fit porodilja, disciplinovana, isla na vezbe, dosta se kretala, zdravo hranila i dosla na porodjaj sa osmehom na licu. Kontrakcije su mi bile podnosljive pa sam pitala da izbegnemo indukciju ako je moguce, jer sam se otvarala normalno i bez problema. Medjutim, kako se blizio kraj smene, to lekarima i sestrama nije odgovaralo pa su me ismevali a potom i iznapadali zbog ove molbe. Naravno, molba nije bila uslisena. Receno je samo: ukljucite indkciju na broj osam.(porodjaj je sve ukupno trajao nesto manje od 6h)
E to je ono na sta se pripremam za drugi porodjaj: da sam broj, da se moja volja i zelje ne vaze i ne postuju, da sam manje od krave veterinaru, da je njihova busy ambulanta nalik autobuskoj stanici i nemaju nameru da se upustaju u bilo kakvu komunikaciju sa prolaznim pacijentima nego da sve ima samo sto brzu fluktuaciju i da beze kuci. Higijena je na nezavidnom nivou i tu se oslanjas samo na svoje umece snalazenja. Isto vazi i za hranu. Medjutim, postoji i razlog koji nije zanemarljiv, sto idemo tamo. A to je: veliki broj doktora i specijalizanata koji svakodnevno prolaze kroz bas tu gore-navedenu obimnu fluktaciju pacijenata, pa se nadas da ces imati vece sanse ako dodje do bilo kakvih komplikacija, da ce barem znati sta da rade i da su opremljeni i utrenirani za to. To nemamo u malim i privatnim porodilistima. Tako je u Srbiji, take it or leave it.
jA sam se tri puta porodila u Novom Sadu u Betaniji i sto kazete ako nemas vezu zaboravi na postenje i ljucko dostojanstvo.Prvi put sam imala nazovi vezu. Moje vencane kume poznanica je babica pa mi je ona bila na porodjaju koji je trajao 12 sati. Ona mi je izkljucivala na svakih 2-3 sata indukciju koja je isla kroz infuziju da bi se lakse otvorila jer je termin bio prosao 7 dana. Otisla bi da piskim, protekla noge i opet legla uljucila bi mi indukciju i sve tako.
Drugi porodaj 7 dana pre termina decak da nije bilo lifta porodila bi se na hodniku 10 minuta posto sam dosla u porodiliste. Samo sam se prijavila dezurnoj sestri, presvukla u spavacicu i sela da sacekam doktora da me pogleda. Kad je doktor dosao samo sto sam ustala sa stolice pukao je vodenjak i odma je krenuo porodaj. Kazem da nije bilo lifta porodila bi se na hodniku. Porodjaj za pozeleti.
Treci put sam imala malo.losije iskustvo jer valjda su oni ocekivali kao treca beba pa znam kako idu kontrakcije koliko brzo beba izlazi pa su me poslali na klistiranje i pocela sam da se poradjam u wc-u ali srecom brzo su dosli i sve je bilo gotovo.
Bio mi je prosao 7 dana termin (treca beba) i samo jedan dio posteljice je izvadjen a drugi je bio poceo da odumire i bio se zalepio oko bebe i plodove vode nije bilo dovoljno pa dete i sad posle cetiri godine ima problema sa rastom i napredovanjem/ Valjda to nisu vidjeli na ultrazvuku ili stam li vec ali ona koristi vec 2 godine hormon rasta njihovom greskom.
Ili sto rece njen endokrinolog sad lijecimo posledice necije neodgovornosti a do toga nije ni moralo doci.
U otpusnoj listi cak nije ni napisano da je pocela posteljic da odumire ni da je bili manje plodove vode.
To im jedino zameram ali ostalo je Ok. Losa je zgrada sama po sebi ali se oni trude da urade sve sto je unjihovoj moci da se zene i bebe osjecaju lepo a svacije iskustvo je iskustvo za sebe i kod svih je drugacije.tri razlicita porodjaja i tri razlicita iskustva.
Najbolje i najlepse iskustvo sve pohvale za Naredni fromt i Nebojsu Zecevica 04.11.2014 10:13 rodio se Filip :-)
Porodila sam se u Krusevcu i imam samo reci hvale za ovo porodiliste. Imala sam najboljeg ginekologa kome sam beskrajno zahvalna,babice su bile ok.Cesto rade preglede u prvoj fazi porodjaja,vaginalne i ctg...obilaze trudnice...odmah su tu kad ih neko pozove...higijena je ok,sve je cisto.sve pohvale...
Porodiliste u Majdanpeku je ok. Malo,ali sredjeno i cisto. Prva tri dana bila sam jedina porodilja, sama i u miru mogla sam da uzivam u vremenu sa mojom bebicom. Dr i babice odlični, prvi porođaj i vrlo brzo se zavrsio. Hvala im.
Ja sam se poradjala u Medigroup-u i zahvaljujuci dodatbom zdravstvenom koje placam, porodjaj nisam placala. Svakome bih to preporucila jer je osoblje fenomenalno, i doktori i sestre. Maksimalno su vam posveceni i dostupni u bilo koje doba dana i noci. 10-ak dana sam lezala kod njih i zaista imam najbolja iskustva. Porodiliste je cisto, opremljeno, komforno, sobe savrsene, svaka sa kupatilom. Sve sto vam treba jeste dobra volja. Cak i uloske dobijate od njih. Hrana je super. Zaista sve moguce pohvale! Za 30e mesecno koliko kosta dobrovoljno zdravstveno, vredi svaku paru da svoju bebicu rodite u takvoj atmosferi i tog dogadjaja se sa uzivanjem secate. Jedva cekam ponovo.
Ja smao kazem da iz principa ne bih dala te pare...pod nepotrebno nisam mislila na uloske itd....da ste pogledali detaljno cenovnik i da znate kako to funkcionise u svetu znali bi o cemu pricam. Placamo prilicno mnogo za drzavno i smatrala bih sebe ovcom da dajem jos i privatno da se porodim. Kad uvedu da sami biramo gde placamo onda cu da razmislim. Dovoljno je sto kod zubara , ginekologa i sve laborator. analize idem privatno. Ja sam iz Betanije izasla sa dosta informacija, dojila sam dete dve godine , presvlacila sam je .... a eto prva beba koju sam uzela u ruke je bila moja beba. I drzavni dom zdravlja mozes zvati telefonom...zvala sma ih bezbroj puta i odgovorili su mi na svako pitanje. Smesno mi je sto vi u drzavi gde ljudi rade za 200eura pricate o porodjaju u privatnoj klinici....
Mozda je skupo, ali kroz privatno osiguranje nije tako. Ne moze privatna klinika da gratis porodi i pri tome da besplatno da i hranu i uloske i mrezaste gacice i sve za licnu higijenu i krevete da ih sam podesis jednim klikom i posle bebi i pelene i sve zivo sto je potrebno. O tretmanu necu ni da govorim. Izadjes naucena da dojis, da presvlacis bebu i da potpuno brines o njoj. Kada se napusti porodiliste tu su za sva pitanja telefonom i za savete.
Sad sam bas pregledala njihov sajt i cenovnik. Cene su drske i bahate. Ne bih im iz principa dala pare. Naplacuju stvar koje se nigde u svetu u privatnoj praksi ne naplacuju. Naravno, da bih volela da imamo izbor placanja zdravst. osiguranja jer se ovim svi imamo ista prava i placamo razlicito, nista ne postize. A opet posle pola toga obavimo privatno. Znaci placamo duplo....
Opet, kazem , zgrozena sam cenama i bezobrazlukom. A za te pare i treba da budes zadovoljna....
I ja sam se tamo porodila i mislim da ne treba davati minuse samo zbog toga sto se neko nije tamo porodio. Ne znam zbog cega toliko bespotrebne zavisti. Inace su sada i oni uveli vodjenje trudnoce i porodjaj uz placanje na rate.
Svako ko moze sebi da priusti takvo zadovoljstvo i treba da ide u privatno porodiliste. Svaki mesec na ime zdravstvenog osiguranja ista suma novca se uplacuje za nas, a mi za sve sto treba idemo privatno: kod ginekologa, zubara, pedijatra... U dom zdravlja ne bih usla da mi ne trebaju doznake. Ja sam za varijantu da sami uplacujemo zdravstveno osiguranje i biramo gde cemo da se lecimo, a ne da placamo one koji ne mogu i ne zele da nas lece.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »