Komentari za tekst "Za i protiv epidurala"

Komentara
95
Ostavite komentar
Porodila sam se u decembru prosle godine.Dobila sam zravog i krupnog decaka.Ostala sam u bolnicu na dan termina 2 prsta sam bila otvorena I doktorka mi je stavila gel.Naravno uzela sam epidural. Divno iskustvo sam imala. U 21h sam dobila epidural i dodavali su mi na sat ipo vremena. Porodila sam se za 5 min u 5 i 25h. Bukvalno nikakve bolove nisam imala do samog porodjaja. Zbog renoviranja porodilista u sali ispred mene 5 zene su se porodile sa uzasnim bolovima,a ja nista. Svakoj zeni bi to preporucila. Sa epiduralom ostajes odmorna i imas snage da brzo rodis bebu.
I ja prođoh 2x bez epodurala, prosto sam naterala sebe da izdržim i drugi put. Prvi porođaj na stolu 2h sa epizotomijom, a drugi put za 10min bez seckanja! Ovako bih mogla još desetoro da rodim ;-) Da boli - boli, ali jednostavno "nisam smela" epidural. Da napomenem da sam se porađala bez ikakve veze u KBC Zvezdara i stvarno sam super prošla!
Porodila sam se pre 5 meseci prirodnim putem. Sam porodjaj je trajao pola sata a bolovi 11h. Za epidural sam cula sve najgore. I sad mi je zao sto ranije nisam cula lepsa iskustva :-) Slazem se da je to stvar izbora i ne mislim da je lose. Zena kupi masinu za sudje kako bi sebi olaksala, pa sto da onda da ne olaksa sebi i bol. Moram samo da kazem da je jako, jako velika steta sto se naplacuje i sto je SKUPO. Mnogo zena ne moze to sebi da priusti. Buduce mame same odlucite kako cete se poroditi, jer sam porodjaj je individualna stvar. I puno srece :-)
TEA i ja sam se porodila u Medigrup bolnici takodje sam uzela epidural. Osoblje je fenomenalno i doktori. Uslovi su kakve svaka porodilja zasluzuje. Svi su dostipni 24h. Stvarno sve pohvale i veliko Da za epidural. Ako te sta zanima u vezi bolnice i porodjaja tamo slobodno pitaj.
A sto ako primite epidural onda to nije prirodni porodjaj? Samo ne boli...
Da li se neka poradjala skoro u Nisu,da,li se placao epidural,da li se na porodjaju dogovarate ukoliko hocete epiduralnu anesteziju?
Ja sam pitala i u Panajotovic i mog ginekologa iz ZA za epidural. Meni su rekli da to u Nisu ne rade, kao nema anesteziologa koji znaju da daju. U cudu sam.
Poradjala se u novembru prirodno sa epiduralom. Nekako je sve krenulo naopacke, kontrakcije jake i odmah na 4 minuta, vodenjak nije pukao, sluzni cep nije ispao, otvorena dva prsta. Ni sa indukcijom se nisam otvarala, pa sam epidural dobila tek posle par sati. Sva sreca pa sam ga uzela,umalo da zavrsim na cr, ovako se bebac nije mnogo namucio posle 10 sati provedenih na stolu. Da ne pricamo o tome koliko je meni olaksao porodjaj i koliko mi je ustedeo energije i kiseonika koji je potreban bebi. Jedno veliko DA, i ne brinite necete biti nista manje majke ako ga uzmete.
Ziveo epidural! :)
Veliko DA za epidural. Porodila sam se u decembru u Frontu, prvo dete, bukvalno za sat vremena. Epidural je ubrzao dilataciju, bila sam potpuno odmorna i svesna, slusala sam pazljivo uputstva babice i bebica je samo izasla bez mucenja, crvenila, otoka i sl. Bez ikakvih bolova lakse je skoncentrisati se na napone i guranje. Napone nisam osecala i to sam odmah rekla doktorici, posto nisu ocekivali da ce porodjaj tako brzo da krene, 30 min. posle primanja epid., pa sam trazila od nje da mi kaze kad krenu i ona je to naravno i uradila. Nikakve glavobolje, bolove i utrnutost u nogama nisam imala posle. Svim trudnicama koje zele bezbolan porodjaj preporucujem epidural.
Zdravo svim mamama! :) Ja sam se porodila prirodno pre 4 meseca i dobila diiivnu devojcicu.:) Porodjaj mi je ostao u lepom secanju,porodila sam se bas brzo,za dva i po sata od pocetka bolova,sto je odlicno za prvorotku. Cak su se zezali na porodjaju sa mnom da mogu da kukam slobodno ali sam rekla sebi da necu,jer tako se samo gubi snaga bez veze..samo treba predisati(babica objasni kako) kada naidje taj jaci bol..i bude lakse. I to sve zato sto sam saradjivala i slusala dr.i babice. Bolovi jesu jaci ali uskladi se disanje lepo i moze da se izdrzi,normalno, jer radja se dete..nekako mi je cudno da ne osetim bol. Pa to je najlepsa bol u zivotu. Zato nisam ni htela epidural,i opet da se poradjam ne bih ga uzela pa sve i da nema ni jedan nezeljeni efekat.. ne bih ni da razmisljam o tome..Ali naravno,svi smo razliciti,nemaju svi isti prag tolerancije bola.Neko stvarno ne moze da izdrzi. I zato ne osudjujem one koji ga uzmu. Ali mi je tako sebicno kada neko trazi carski rez a moze da se porodi prirodno. Nema nista lepse od tog osecaja kada odmah vidis svoju bebu i cujes njen prvi plac, uzmes je u narucje. I zato drage buduce mame,samo slusajte babice i doktore,ja sam primer da se sve brzo zavrsi i bez epidurala. Nadam se da je moje iskustvo pomoglo nekome.:-) Veliki pozdrav! Uzivajte sa svojim andjelcicima:-*
Nemamo svi isti prag bola, ali nemamo ni svi iste bolove! Ja sam zavrsila na hitnom carskom posle pokusaja prirodnog. Sledeci put cu apsolutno da trazim CR, i ne vidim sta je tu za osudu. Ne mogu ja da udjem u tudju kozu, ne moze niko u moju.
Pre mesec dana porodila sam se u kbc Zvezdara.Moje iskustvo nedaj Boze nikome.Prirodnim putem, u 10h otvorena 6
Prstiju,na indukciji sam lezala do 16
H,cekala smenu doktora, niko me nije pogledao jer vezu nisam imala. A nisam ni znala da treba, posle price sa drugim porodiljama skapiram da sve koje su gurnule sto dvesta evrica super prozle, epidurall nisam uzela jer sam bila neupucena i nabedjena da nije zdravo.PorodjJ pamtim kao najgorii horor.Posle porodjaja sam lezala 2h na hodniku cekajuci muza da donese posteljinu jsr nisu imali ciste.O kbc Zvezdara sve najgore. SLEDECI PORODJAJ EPIDURAL OBAVEZNO, DRUGO PORODILISTE I KOJI EVRIC DOKTORU PA DA SE PPORODIM KAO COVEK.,
Pre dve godine sam se porodila na Zvezdari. Nisam imala vezu,niti sam bilo kome sta platila. Bilo je bez epidurala i prosla sam super. Doktor bio uz mene sve vreme a posle i dolazio da me obidje. Sve reci hvale imam.
Jedno VELIKO DA za epidural. Porodila sam se ( prvi put ) prije 5 mjeseci uz epidural. Prije porodjaja imala sam namjeru da sve to prodje bez anestezije ali sam, takodje, ostavila i opciju za epidural i ona je bila pripremljena ukoliko bih je pozeljela. Naravno, cim su poceli nesnosni bolovi nisam ni sekund razmisljala i anestezija mi je data. Bolovi su odmah prestali, pocela sam brze da se otvaram i poceli su naponi. Nekoliko njih i dijete u mojim rukama :-) Nikakvih, ama bas nikakvih negativnih posljedica nije bilo. Mogu da kazem da je to jedno predivno iskustvo i svaki moj naredni porodjaj ce biti UZ EPIDURAL.
Ako pomaze onda za..
ove gospodje, koje su toliko zapenile protiv epidurala, sa argumentom "ipak je prirodno-prirodno", bih pitala jel i kad vade zub kazu necu anesteziju jer ipak je prirodno-prirodno..21.vek je, izadjite iz pecine, procitajte neko stivo, obrazuje se..i da, niste bolje majke ako se poradjate bez epidurala..pozdrav!
postovana M. za pocetak najrizicnije se pise zajedno, a onda da primetim da Vam je odgovor prilicno konfuzan, ali dobro..epidural je izbor, ja sam za, al Vi ne morate, niko Vas ne tera..p.s. srecno sa zubima!
Vaditi zub na silu i poroditi se nije ista stvar! Ne mesajte babe i zabe. Zene su se poradjale na livadama bez epidurala i same nekada jer je to priroda tako ucinila. Nije napravila zube koje se same lece. Ne kazem da treba sad sve same da se poradjaju po livadama, kuci u bazenima i slicno. Ti kucni porodjaji su po meni nesto naj rizcnije. Al taj bol od porodjaja prodje, prodje dok vas jos nisu odveli u sobu. Prirodnije mi je bilo to da istrpim dva puta, nego pomisao da mi neko gura iglu u ledja.
Svaka cast! Odavno bolji odgovor nisam procitala!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Deca koja su bila isključivo dojena imaju manju sklonost ka alergijam »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Zašto je važno promeniti neke navike u vezi sa korišćenjem plastike »
Ključne informacije za sprečavanje gušenja i bezbednost dece tokom obroka i igre »